Mönstrad blåbärsrulltårta

 

 

 
 
 

Med en fin schablon kan man skapa inressanta mönster på rulltårtan. Har man ingen schablon går det lika bra att spritsa ut egna mönster. 
 
 

Mönstrad blåbärsrulltårta 

• 1 stor rulle/ 2 mindre

 

Dekoration/Mönster

 

25 g smör 

2 ½ msk vetemjöl

2 ½ msk socker

2 ½ msk blåbärspulver

1 äggvita

 

Botten

 

½ dl mjölk

3 ägg

1 äggula

1 ½ dl socker

2 dl vetemjöl

2 tsk bakpulver

 

Fyllning

 

2 dl vispgrädde

250 g mascarponeost

1 msk florsocker

1 tsk vaniljsocker

1-2 dl blåbärssylt eller 3 dl färska blåbär 

 
 

Dekoration:

Smält matfettet och låt svalna. Blanda ihop de torra ingredienserna och tillsätt äggvitan. Tillsätt det ljumma matfettet och rör samman till en slät smet.

Använder du en schablon läggs den tätt mot underlaget(bakplåtspappret) använd sen en spatel och bred ut dekorationskrämen jämt över schablonen. Tänk på att skydda de delar som inte ska ha mönster med bitar och remsor av bakplåtspapper. Vid spritsning rita ett mönster på ett bakplåtspapper. Vänd pappret upp och ner och spritsa ut mönstret på bakpapperet efter mallen.  Ställ kylskåpskallt medan smeten till bottnen vispas.

Botten:

Vispa ägg, äggula och socker vitt och poröst. Sikta ner vetemjöl och bakpulver. Häll ner mjölken och rör samman till en slät smet. Fördela smeten över det kalla mönstret och bre varsamt ut till ett jämntjockt täcke. Grädda i mitten av ugnen i 6–7 minuter i 175 grader.vänd upp bottnen på ett sockrat bakplåtspapper. vänd sedan hela bottnen igen så mönstret kommer underst. rulla bottnen försiktigt så den inte spricker till en rulle och låt svalna.

Fyllning:

Vispa grädden, men inte alltför fast. Tillsätt mascarponeost, florsocker och vaniljsocker och vispa snabbt samman till en slät kräm.  Rulla ut den svalnade bottenrullen. Bred på sylten först och sedan mascarponegrädden jämt fördelat över hela bottnen. Spara gärna lite grädde till dekoration senare. Rulla samman med hjälp av bakpapperet till en jämn och fast rulle. Rulla in rulltårtan i bakplåtspappret och lägg den i kylen en stund. Dekorera ev med spritsad grädde och bär.

 
 
 
 
 



Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Hembakadlycka.blogg.se

Bröd och kakor upptar en stor del av min tanke. Jag njuter av att stå i köket och vispa och dekorera. jag tycker om det lite rustika utseendet. Det får gärna se hembakt ut.

RSS 2.0