Pepparkakstårta
Pepparkakstårta
❤
2 st 16 cm (Går säkert att göra en stor istället.)
175° i 45 min
Tårtbotten
5 ägg
3 dl socker
1.5 dl vetemjöl
1.5 dl potatismjöl
2 tsk bakpulver
1 påse pepparkakskryddor
❤
Vispa ihop ägg och socker 5 min i assistent.
Sikta ner torra ingredienserna. Vänd ner i äggsmeten.
Fyll i 2 st 16 cm springformar med förhöjd bakpapperskant.
❤
Lingongrädde
5 dl grädde
2 dl frysta lingon
3/4 dl socker
allt lingonsylt
❤
Blanda socker och lingon. Rör om då och då till sockret lösts upp och lingonen tinat.
Alternativ använd lingonsylt.
Vispa grädden fast och smaksätt med lingonen.
❤
Färskostglasyr
5 dl grädde
240 g färskost/Philadelphiaost
200 g florsocker
2 tsk vaniljextrakt/1 vaniljstång.
❤
Blanda allt i en skål och vispa krämigt.
❤
Dekoration
Pepparkakor
❤
Montering
Grädda tårtbottnarna. Låt svalan helt.
Blanda ihop lingongrädden.
Gör frostingen
Dela tårtbottnarna i fyra lager.
Bred på lingongrädde på nedersta botten och bygg upp tårtan 1 botten i taget med lingongrädde mellan varje. (Gör samma med den andra bottnen )
Spackla hela tårtan med färskostfrostingen. Spritsa ut 8 toppar. Dekorera sidorna med pepparkakor. Strö över pepparkakssmul på toppen och dekorera ytterligare med några pepparkakor.

❤❤❤