Äppeltårta

Äppeltårta
15 bitar
🍎
Ingredienser:
Tårtbotten
4 ägg
1.5 dl socker
1 dl potatismjöl
0.75 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
2-3 dl tärnade äppelbitar
Socker & kanel
🍎
Vanilj kräm
4 äggulor
4 dl gräddmjölk/standardmjölk
1 vaniljstång
2.5 msk maizena
1.25 dl socker
25 g smör
🍎
Kolasås
1.d dl socker
2.5 dl grädde
100 g kallt smör i tärningar
🍎
Marängsmörkräm
4 äggvitor
2 dl socker
250 g rumsvarmt smör
1 dl av kolasåsen
🍎
Dekoration
Crunch
2 msk smör
3 msk socker
2 dl havregryn
Rostade hasselnötter
🍎
Börja med tårtbotten.
175° 40 min
Smörj och mjöla en form
Blanda äppeltärni gärna med socker och kanel.
Vispa ägg och socker pösigt.
Tillsätt de torra ingredienserna och till sist äppeltärningarna.
Vänd ner allt med en slickepott.
Häll i formen och grädda i 40 minuter.
🍎
Vanilgkrämen:
Sjud mjölken med en delad urskrapad vaniljstång.
Vispa socker, maizena och äggulor poröst.
Sila mjölken och rör ner lite mjölk i taget i äggblandningen. Häll se tillbaka allt i grytan och vispa konstant medan den får ett kort uppkok.
Var beredd att ta av den från plattan och hälla över i en skål när den tjockna så det inte skär sig. Det går fort.
Låt svalna under plastfilm i kylen.
🍎
Kolasåsen
Smält sockret i en gryta. Passa så det inte bränns.
Tillsätt varm grädde och slutligen smöret. Låt koka ihop sig några minuter.
Låt svalna.
🍎
Havrecrunch
Stek havregrynen i smöret och sockret i stekpannan. Häll över på ett bakplåtspapper när havregrynen fått lagom färg.
Låt svalna och hacka sen med en kniv.
🍎
Rosta hasselnötterna i stekpannan tills skalet fått lite färg. Rulla dem mot varandra i en handduk så skalet lossnar.
🍎
Kolamarängsmörkräm
Vispa äggvitor och socker med en handvisp i vattenbad tills sockerkristallerna smält. Gnid lite mellan fingrarna. När inga gryn känns är det klart.
Vispa nu upp marängen med elvisp.
Vispa till den är sval. Tillsätt det rumstempererade smöret i mindre klickar. Viktigt att smöret inte är för kallt då skär sig marängen. (Det går att fixa om man värmer upp lite(1/3)maräng, rör den slät och rör ner i den skurna. Detta kan upprepas några gånger)
Tillsätt kolasåsen och rör ner den till en jämn och fin marängsmet.
🍎
Montering
Dela botten i tre delar och fyll mellan varje med vaniljkräm.
Spackla tårtan med Kolamarängsmörkräm. Kyl en stund. Ev finspackla.
Bred ut kolasåsen och låt det rinna lite nedför kanten.
Spritsa toppar på toppen.
Strö över havrecrunch och rostade hasselnötter.
🍎
Klart!
15 bitar


Ingredienser:
Tårtbotten
4 ägg
1.5 dl socker
1 dl potatismjöl
0.75 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
2-3 dl tärnade äppelbitar
Socker & kanel
🍎
Vanilj kräm
4 äggulor
4 dl gräddmjölk/standardmjölk
1 vaniljstång
2.5 msk maizena
1.25 dl socker
25 g smör
🍎
Kolasås
1.d dl socker
2.5 dl grädde
100 g kallt smör i tärningar
🍎
Marängsmörkräm
4 äggvitor
2 dl socker
250 g rumsvarmt smör
1 dl av kolasåsen
🍎
Dekoration
Crunch
2 msk smör
3 msk socker
2 dl havregryn
Rostade hasselnötter
🍎
Börja med tårtbotten.
175° 40 min
Smörj och mjöla en form
Blanda äppeltärni gärna med socker och kanel.
Vispa ägg och socker pösigt.
Tillsätt de torra ingredienserna och till sist äppeltärningarna.
Vänd ner allt med en slickepott.
Häll i formen och grädda i 40 minuter.
🍎
Vanilgkrämen:
Sjud mjölken med en delad urskrapad vaniljstång.
Vispa socker, maizena och äggulor poröst.
Sila mjölken och rör ner lite mjölk i taget i äggblandningen. Häll se tillbaka allt i grytan och vispa konstant medan den får ett kort uppkok.
Var beredd att ta av den från plattan och hälla över i en skål när den tjockna så det inte skär sig. Det går fort.
Låt svalna under plastfilm i kylen.
🍎
Kolasåsen
Smält sockret i en gryta. Passa så det inte bränns.
Tillsätt varm grädde och slutligen smöret. Låt koka ihop sig några minuter.
Låt svalna.
🍎
Havrecrunch
Stek havregrynen i smöret och sockret i stekpannan. Häll över på ett bakplåtspapper när havregrynen fått lagom färg.
Låt svalna och hacka sen med en kniv.
🍎
Rosta hasselnötterna i stekpannan tills skalet fått lite färg. Rulla dem mot varandra i en handduk så skalet lossnar.
🍎
Kolamarängsmörkräm
Vispa äggvitor och socker med en handvisp i vattenbad tills sockerkristallerna smält. Gnid lite mellan fingrarna. När inga gryn känns är det klart.
Vispa nu upp marängen med elvisp.
Vispa till den är sval. Tillsätt det rumstempererade smöret i mindre klickar. Viktigt att smöret inte är för kallt då skär sig marängen. (Det går att fixa om man värmer upp lite(1/3)maräng, rör den slät och rör ner i den skurna. Detta kan upprepas några gånger)
Tillsätt kolasåsen och rör ner den till en jämn och fin marängsmet.
🍎
Montering
Dela botten i tre delar och fyll mellan varje med vaniljkräm.
Spackla tårtan med Kolamarängsmörkräm. Kyl en stund. Ev finspackla.
Bred ut kolasåsen och låt det rinna lite nedför kanten.
Spritsa toppar på toppen.
Strö över havrecrunch och rostade hasselnötter.
🍎
Klart!

