Nattjästa frukostbullar
Tidigt smyger jag upp från sängen. Stilla och tyst utan att väcka resten av familjen.Jag älskar dessa tidiga mornar när världen är stilla och tyst och det enda som hörs är makens lätta snarkningar. Det första jag gör är att sätta på ugnen på full värme innan jag sätter på vattenkokaren för dagens första kopp te, Den nattjästa degen skarpar jag försiktigt ur degskålen med en mjuk degskrapa, ner på min bakduk av silikon. Som jag älskar denna bakduk. lätta att ta fram och lätt att städa. Smidig att baka på och alltid tillhands. Snabbt formar jag 8 degbitar som ska bli familjens frukost om en stund. Nu är det dags för mig att ägna lite ensamtid med nyheterna i telefonen innan ugnen uppnått full värme. Grädda sedan dessa gobitar i 12 minuter innan det är dags att väcka familjen. I 20 minuter fick jag en stund för mig själv, 2 minuter av dessa ägnade jag mig åt bakning och resten åt stillsamt mornande. Nu är lugnet slut och världen vaknar upp. Jag tar en stor tugga av en ljummen bulle medan jag dricker färdigt mitt te och familjen tassar ner och gör mig sällskap kring frukostbordet. Oj, vad jag älskar dessa mornar!
Nattjästa frukostbullar
Ingredienser
300 g kallt vatten
5g jäst
390g vetemjöl
5g salt
Gör så här:
Blanda jäst och vatten i en skål.
blanda i vetemjölet och till sist saltet med en slickepott eller träslev.
Detta går fort att göra så det hinner man med precis innan sänggåendet om man vill.
Nu täcker man skålen med ett lock eller med plastfolie. Jag brukar använda sådana där pöasthättor med en liten gummisnodd längst kanten. Dessa går att använda många gånger.
Nu går vi och lägger oss och låter degen stå på köksbönken och vänta över natten.
Godmorgon nu är det dags att börja med att sätta på ugnen på 250 g eller så högt den går. Degen skrapars ur skålen med hjälp av en slickepott eller en mjuk degskrapa. Kom ihåg att mjöla bänkskivan innan så att degen inte fastnar på underlaget. Var försiktig med alla fina luftbubblor när degen nu förmas till en rektangel. Det behövs minimalt med formning och bearbetning. Dela degrektangeln i 8 bitar och lägg dem på en plåt. När ugnen uppnått rätt temperatur gräddas bullarna i 12 minuter.