Äppel och mandeltarte

Äppel och mandeltarte
Kolasås
Koka samman 2 dl sirap, 2 dl vispgrädde och 2 dl socker till 110°-115° tillsätt 30 g smör. Häll i burk och låt svalna några timmar eller över natten.
Pajbotten
125 g smör
3.5 dl mjöl
0.5 dl socker
1 ägg
Kör allt i en matberedare tills degen går ihop.
Kyl degen en stund.
Kavla ut och täck pajformen. Förgrädda det folietäckta pajskalet 10 min i 220g.
Frangipane/mandelkräm
1 påse mandlar 200g(?)
2.5 dl strösocker
3 ägg
1 dl mjölk
Kör mandlarna i matberedaren till de är riktigt finmalda. Tillsätt socker och kör till det går ihop till mandelmassa. Tillsätt övriga ingredienser vispa till en jämn smet. Häll i pajskalet.
2 äpplen i tärningar.
Fördela kolan över efter tycke och smak. Min kolasås blev för fast så jag fick forma strängar och lägga på.
Grädda i 225° i 15 -18 min.
Ungefär så här gjorde jag min.
Serveras med lättvispad grädde.
Kolasås
Koka samman 2 dl sirap, 2 dl vispgrädde och 2 dl socker till 110°-115° tillsätt 30 g smör. Häll i burk och låt svalna några timmar eller över natten.
Pajbotten
125 g smör
3.5 dl mjöl
0.5 dl socker
1 ägg
Kör allt i en matberedare tills degen går ihop.
Kyl degen en stund.
Kavla ut och täck pajformen. Förgrädda det folietäckta pajskalet 10 min i 220g.
Frangipane/mandelkräm
1 påse mandlar 200g(?)
2.5 dl strösocker
3 ägg
1 dl mjölk
Kör mandlarna i matberedaren till de är riktigt finmalda. Tillsätt socker och kör till det går ihop till mandelmassa. Tillsätt övriga ingredienser vispa till en jämn smet. Häll i pajskalet.
2 äpplen i tärningar.
Fördela kolan över efter tycke och smak. Min kolasås blev för fast så jag fick forma strängar och lägga på.
Grädda i 225° i 15 -18 min.
Ungefär så här gjorde jag min.
Serveras med lättvispad grädde.
